esemény

CSILLAG-TÉR

Az állandóan táguló világegyetemünk egy felfoghatatlanul hatalmas, végtelen tér. A csillagászat, mint emberi emlékezetünk egyik legősibb tudománya égi jelenségek megfigyelésével és magyarázatával foglalkozik. Történelmünk során az égbolt  tanulmányozása összefonódott az alapvető, kozmikus tudáskészletünk megszerzésével, kiépítésével. Időtudatunk a Nap mozgása által definiált, a csillagok bevonásával pedig önmagunk térben való pozícionálására is képessé váltunk. Bármilyen helyzetről való gondolkodás alapja a Nap, mely számunkra központi szervező erő, pedig  csupán egyike a Tejutat alkotó több milliárd csillagnak.

A kiállítás égbolti jelenségek rendszereire, szabályaira és vizualitására nyújt szubjektív reflexiót. Az alkotó páros többféle médium segítségével mutatja be Naprendszerünk bizonyos jellemzőit. Ahogy az ember távolodik az őt körülvevő, természetben fellelhető tájékozódási - mérési pontoktól, úgy hagyatkozik egyre inkább a technológia által nyújtott támpontokra.

A kiállítótér három részében más-más szemszögből és dimenzióban figyeljük a minket körülvevő égbolti rendszereket, újraértelmezve saját befogadói pozíciónkat. A művek önmagukban és egységként is egyaránt felfoghatóak. A galéria első terében egy szelekció fogad minket az égen felvonuló konstellációk fragmentumaiból, később egy installáción keresztül kerülhetünk közelebb a bolygók ritmikus pozícióváltásához Naprendszerünkben. Hátteret nyújt ehhez az ekliptika síkjának megjelenése, mely folyton változik és szemünk előtt bontja ketté a teret. A galéria ilyen típusú befolyásolása, valamint kiterjesztése sokféle értelmezést vonhat maga után. A művészek végig virtuóz módon játszanak a különböző anyagok, érzetek összekapcsolásával - a hatás pontosságuk miatt válik hitelessé. A kiállítás nem csupán optikai kalandra hív bennünket, hanem a minket körülvevő összefüggések mélyebb rétegeit igyekszik feltárni.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

nyitva tartás:

május 10. cs _megnyitó 19:00  _megnyitón zenél: Horváth Ádám Márton

május 11.  p       16:00-19:00
május 12.  sz      11:00-17:00
május 13.  v       14:00-17:00
május 14.-18.     16:00-19:00

 

alkotók:
Implausible Works kollektíva (Szekeres Ágnes, Szécsényi-Nagy Loránd)

kurátor:
Honti Eszter Írisz

Jótanács

Az ikOn artKomm levelek nem mindenben helyettesítik a postai meghívókat, de az ikOn használatával intézményenként átlagosan 4 havonta sprólható meg annyi papír, amennyi egy fa életét jelent(het)i.