esemény
Csöndesen | Szalóki Ági, Szilágyi Lenke, Apáti-Tóth Sándor, Balázs Zsolt, Balla Demeter, Bécsi Imre | Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum

kurátor | Somosi Rita, Szarka Klára

megnyitó | 2018. április 6. 18:00

a kiállítást megnyitja | Rostás Péter, Bán Teodóra

web | http://kiscellimuzeum.hu/csond...

a kiállítás bezárása | 2018. május 4.

cím | Kiscelli Múzeum

Térkép

A Budapest FotóFesztivál hagyományteremtő szándékkal minden évben közös gondolkozásra és alkotásra hívja a művészeket egy-egy klasszikus fotográfiai műfajban,  kortárs magyar fotográfusok segítségével bemutatva, hogyan is viszonyul a hazai közeg az adott műfajhoz. A Csöndesen fotópályázattal a csendélet területén született kortárs reflexiókat vizsgáltuk  - a nyílt felhívásunkra több száz pályamű érkezett, amelyekből a kurátorok (Somosi Rita és Szarka Klára) választották ki a tárlat anyagát. A kiállítók között a kortárs magyar fotó megannyi irányzata és korosztálya képviselteti magát megmutatva a magyar fotóművészet színes gazdagságát és a több évszázados képzőművészeti múltra visszatekintő csendélet műfaj izgalmas aktualitását.

 

A műfaj fejlődéstörténete során hosszú út vezetett a táblaképek hátoldalától a polgárság státuszszimbólumává és autonóm területté válásig. A természet iránt megnyilvánuló újfajta érzékenység meghatározó momentum volt: az alkotók hol aprólékosan részletező, hol a látványt leegyszerűsítő kompozíciók formájában közelítettek a témához.  A csendélet a valóság élethű és részletes visszaadása mellett jelképek, szimbolikus utalások formájában tette lehetővé a rejtett tartalmak közlését. A halott természet ( natura morta) vagy a csendes / mozdulatlan élet (still life) kifejezések a csendélet tág értelmezésének különböző megközelítéseit tükrözik.

 

A magyar fotográfia történetében a csendélet soha sem tartozott a tömegesen művelt, közkedvelt műfajok közé. Különösen a riport- és dokumentarista fényképezés uralta majd évszázados időszakban szorult háttérbe ez a csöndes téma, hiszen az emberábrázolás és a mindennapi élet megörökítése számított értékes és fontos művészi iránynak. Különösen a múlt század közepén, második felén fogadta közöny, gyakran rosszallás ezeket a műveket. Érdekes változást jelöl, hogy manapság viszont milyen sok alkotót érdekel a műfaj. Kortól és stílustól szinte függetlenül kísérleteznek a fotográfusok a halott természet és a mozdulatlan élet izgalmas látványainak leképezésével. A műfaji határok is tágulni látszanak, hiszen a spontán élet teremtette “készen kapott” látvány megörökítése és különösen a szoftverek segítségével generált virtuális csendélet témájában születik talán a legtöbb friss mű. Persze, a klasszikus, még a festészetből megörökölt témák sem merültek ki, mai szemmel és mai gesztusokkal a több évszázados natura morta is teljesen új arcát mutatja.

 

A  kiállításon a klasszikus csendélet ismert ikonográfiai típusaiból kiindulva vizsgáljuk a kontextus és változó jelentéstartalmak összefüggéseit, a narratíva kibontási lehetőségeit, valamint az objektív és szubjektív megközelítések vizuális leképezéseit.

 

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának a része, a Budapest Fotófesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre.

 

Kép: Herczeg Eszter: Apák, 2015

 

Kiállító művészek:

 

Apáti-Tóth Sándor

Balázs Zsolt

Balla Demeter

Bécsi Imre

Biró Dávid

Bohus Réka

Bokor Krisztián

Chochol  Károly

Czimbal Gyula

Derzsi Mátyás

Diósi Máté

Érdi Róbert

Fejér János

Flanek Péter

Fodor Dániel János

Fuchs Lehel

Gáti György

Hamarits Zsolt

Herczeg Eszter

Herendi Péter

Hitre Imola

Hodosy Enikő

Horváth Péter

Hupján Attila

Icsu Renáta

Kállai Márton

Keleti Éva

Kerekes Emőke

Kiss Tanne István

Kiss-Kuntler Árpád

Kocsis Krisztina

Kusnyár Eveline

Liszkay Lilla

Martinkó Márk

Mészáros László

Mikes-Devich Réka

Molnár Anna

Opitz Tomas

Papp Eszter

Regős Benedek

Sándor Emese

Sivák Zsófia

Szabó Maya

Szalóki Ági

Szatmári Gergely

Szemenyei Bianka

Szilágyi Lenke

Urbán Ádám

Vajda János

Varga Tamás

Vékás Magdolna

Zagyvai Sári

Jótanács

Ha az ikOn működésében bármilyen problémát észlel az ikOn 4.0-ra való átállás következtében, kérjük azonnal jelezze az ikon@ikon.hu e-mail címen!

A problémákat igyekszünk a legrövidebb idő alatt kijavítani.