esemény
Gy50 P60 | Gyarmati Zsolt | Artpool Művészetkutató Központ

kurátor | Paksi Endre Lehel

megnyitó | 2018. március 26. 18:00

a kiállítást megnyitja | Horváth Márk filozófus

a kiállítás bezárása | 2018. április 6.

Gyarmati Zsolt 50. születésnapjának ünnepléseként a művész különböző korszakainak alkotásaiból válogatott visszatekintő kiállítást rendezünk az Artpool P60-ban.
 
Kiterjesztett festészete az általános értelemben vett vizuális (tömeg-, azóta egyre inkább digitális) kultúrának kiszolgáltatott befogadó erre adható szubjektív reakcióját fogalmazza meg táblaképben, elektrográfiában, installációban, mozgóképben. Ez az analitikus folyamat, amely során a ránk záporzó képi információ-áradatot értelmezni próbáljuk, egyfelől tekinthető a ma már külön betegségtípusként elfogadott IOS (information overload syndrome: információ-túladagolás szindróma) okozta trauma földolgozási munkájának is.
 
A kezdeti kollázs-elven építkező, a street art, képregények, Basquiat, az új vadak hatásait ötvöző műveket követően Gyarmati Zsolt az értelmüket vesztett vizuális törmelékekből újfajta, soha sem látott mutáns lények portrészerű kvázi-ikonjait alkotta meg. Legújabban a digitális „mozgékony képek” pixelekre szétesett, vagy azokból építkező, közismert mémjeinek – Teréz anyának, Miki Egérnek, üvöltő csimpánzfejnek vagy Jurij Gagarinnak – a tisztaságáról egyáltalán nem híres infosztrádán történő közlekedését, egymás közti hibridizációját, fölbukkanását vagy alámerülését ábrázolja hagyományos és az anyag mivoltát hangsúlyozó festői eszközökkel.
Jótanács

Az ikOn adatbázisába feltöltött események az artRoll oldalakon azonnal láthatóvá válnak.