esemény
Rewind | Várnai Gyula | Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ

kurátor | Petrányi Zsolt

megnyitó | 2018. március 24. 17:00

a kiállítást megnyitja | Petrányi Zsolt, Sőrés Zsolt, Ladik Katalin

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2018. május 27.

Orsós magnó, walkman, hangszalagok, fülhallgatók - analóg módon előállított zajok hétköznapi tárgyakkal és a néző interaktivitásával. Várnai Gyula hanginstallációi több mint ezer négyzetméteren a MODEM-ben - formabontó tárlat március 25-től, rendhagyó megnyitó március 24-én 17 órakor. Utóbbira Budapestről ingyenes busz indul.
 
Várnai Gyula Rewind című kiállítása azokból a művekből ad – majdnem teljes körű – válogatást, amelyek a 90-es évek eleje óta közvetlenül vagy közvetetten a hang, a zaj vagy a zene filozófiai és gyakorlati kérdéseit járják körül. Installációi a legkülönfélébb hangrögzítési eszközök felhasználásával készülnek – a művész orsós magnót, walkmant, hangszalagot, fülhallgatókat használ. Analóg módon előállított zajokat párosít a rá jellemző egyszerű eszközökből összeállított tárgyakhoz, amelyek közül nem egy interaktivitásra késztet, azaz a néző érintését vagy játékát igényli.
 
Várnai pályája kezdete óta kísérletezik zenével, maga is „szerző”. Előadóként napjaink elektronikus zenei irányzatainak hatása alatt tört ütemekkel, ambient zajszövetekkel kísérletezik, improvizál. Műveit sokszor felhasználja videóiban és adja elő kiállítási környezetben. 
A Rewind című tárlat összefoglaló jellegű, a művész és a néző számára is az áttekintés és a meditáció lehetőségét adja. Bár a zene és a hang rögzítése az analóg eljárásoktól a digitális irányába mozdult el az utóbbi évtizedekben, ez mit sem változtatott kíváncsiságunkon az érdekes vagy érzelmeket kiváltó hangsorokkal szemben. E kiállítás alapján a zajt a művek részeként ismerjük fel, de megértjük, hogy a hallott információk nemcsak a MODEM termeiben látható Várnai Gyula-művekben, de kint az utcán is fontos részét képezik környezetünknek, életünknek.
 
Kurátor: Petrányi Zsolt
 
megnyitó március 24-én 17 órakor
Petrányi Zsolt kurátor - köszöntő
Sőrés Zsolt experimentális zeneszerző, hangművész - megnyitó
Ladik Katalin és Várnai Gyula - performansz
 
17.45
Petrányi Zsolt és Várnai Gyula - tárlatvezetés
 
20.00
Pados Gábor, Petrányi Zsolt, Várnai Gyula - kísérleti zene (koncert) 
Vizuál: Varp
 
a részvétel ingyenes, a buszra jelentkezni a regisztracio@modemart.hu címen lehet
Jótanács

Az ikOn archívumában az összes 2000. januárja óta feltöltött esemény megtalálható.
archívum