esemény
Harmóniák | Szügyi Gábor | Art9 Galéria

megnyitó | 2018. március 21. 19:00

a kiállítást megnyitja | Haász Mónika, Horváth Dániel

web | https://www.facebook.com/event...

a kiállítás bezárása | 2018. április 6.

Ez a kiállítás a Harmóniák nevet viseli és főleg a Harmónia című képsorozatból lett kiválogatva. A kiindulópont Kandinszkij színelméletével, a Klang-gal kezdődött ami a színek csengéséről, rezgéséről szól. A színharmóniákon át az évek során az egyén és közösség, egyén és párkapcsolat, egyén önmagához való viszonyáról filozofálva alakultak ki ezek a képek. Jellegzetes ismertetőjelük a hangvilla ami helyenként a rezgésre, csengésre, belső hallásra míg megfordítva a fizikai síkon stilizált emberi figurára utal. Más képeken a szem szimbólum közös metszete a szellemi és anyagi világnak. A szem a szellemi síkon átvitt értelemben a látás, az értelem szimbólumaként jelenik meg míg a fizikai világban az öt érzékszerv egyikeként. Alkotók számára ismerős terep a szellemi világból áthúzni a fizikai síkra az elképzeléseket, realizálni az ötleteket, gondolatokat. Némelyik kép letisztult szimbólikát használ, más képeken az anyag, a festék plasztikusan formálva kilép a harmadik dimenzióba.
 
Amikor szellemi halmazról, szellemi gyökerekről beszélünk, ilyen szellemi örökség a Biblia, aminek jelenléte  és nem jelenléte meghatározó a nyugati világban. A Gyümölcsfa című képe bibliai utalásként a helyes szellemi gyökerekről szól amik a fizikai síkon jó gyömölcsöt hoznak. Szól a szellemi gyökerek láthatóságáről – nem láthatóságáról is, ahogy napjainkban otthonunkat az európai kontinenst is jellemzi ez a kettősség. 
 
Másik izgalmas szellemi öröksége az emberiségnek  a Ji-King ami a sokezer éves kínai kultúra része és a helyesen felismert folyamatokon keresztül harmóniára törekszik. A jóra fordító gép című kép a Rubik kocka és a Ji-king ötvözéséből alakult ki. A képen a teremtő, a befogadó, a másokkal megosztott öröm, a táplálás és a spontán cselekvés jelei szerepelnek amiket a művész az alkotással, művészettel rokon folyamatoknak érzett.
 
Mindezek a hatások együtt egy belső hang, egy belső hallás és látás harmóniákkal, tónusokkal kifejezett alkotási élményévé olvadnak össze és az alkotónak ebben a korszakában a hangvilla központi elemként utal erre a klang-ra, zenére, képzőművészetre, filozófiára, harmóniára és csengésre is. Ez az a belső hang, alkotási élmény ami megadja azt a flow-t, azt az örömforrást, ami az alkotást nélkülözhetetlenné teszi az alkotók számára. Ez cselekvés és gondolkodás, izgalom és nyugalom keveréke mert a harmónia nem köldöknézés hanem harmónikus cselekvés. Persze, a harmónia része a lecsendesedés, befelé fordulás, önvizsgálat is. A pihenés, relaxálás, nyugalom. De a legjobb napok azok amikbe az ember bele tudja tenni az igyekezetét, az erőfeszítését a munkájába és azzal olyan eredményt ér el amire jó este visszagondolni. Legyen szó festészetről, képzőművészetről, grafikáról, alkotómunkáról.
 
Ne teljen nap alkotómunka nélkül.
 
Orlando de Lassus
 
Budapest, 2018. február 28.
Jótanács

Ha egy időpontra kattint, akkor az ikOn megmutatja, hogy erre a napra milyen eseményeket regisztráltak.